Søk
  Totalt
  Vis handlekurv
  Tilførsel av for mye uteluft i krypkjelleren fører til fuktskader og dannelse av muggsopp, som med stor sannsynlighet vil komme opp i boligen. F ukt i kjellere fører ofte til muggsopp, som igjen er svært helseskadelig.
  Vanlige årsaker til fuktproblemer i hus og hjem
  Fukt som skaper mugg er en svært ubuden gjest for alle huseiere. Det kan være mange grunner til at muggproblemet har sneket seg inn i huset ditt.
   
  • Feil plassering i forhold til vannpress- inkl. flomrisiko
  • Dårlig drenering av kjeller eller etasjedel innebygd i terreng
  • Manglende eller ødelagte membraner (i våtrom eller mot dreneringen på yttervegg for kjeller eller etasjedel innebygd i terreng)
  • Kondens på (kald) yttervegg og først bak tunge møbler, bilder etc. (OBS dette på soverom der hver person avgir ca 40 g vann pr time)
  • For dårlig luftskifte i forhold til fuktkilder (våtrom, overbefolkning (NB klasserom), klestørk etc.)
  • Dårlig vedlikehold av taktekning
  • Flatt tak med problemer på grunn av snømengder, gesimslekkasjer, kondens
  • Kondens på grunn av feil tak- og himlingskonstruksjon
  • Kondens av andre årsaker
  • Manglende avfukting i kjeller
  • Feil konstruksjon av krypkjeller
  • Skjult fukt i deler av bygg som er bygget inn i terrenget, men med utilstrekkelig drenering og/eller vannsperre
  • Lekkasjer, frostsprengning av rør
  • Manglende tildekking av materialer i fuktig vær
  • Ufullstendig sanering av fuktet materiale etter lekkasjer eller oversvømmelser
  • Flom og oversvømmelser
  • Hastverk og slurv i byggeprosessen
  • Langvarig fukt av andre årsaker
    
  Fjern fukten i ditt hus med en av våre avfuktere >>
  Fuktig kjeller gir mange problemer
  files/importert/Fukt_kontroll/images/DSCN0165.jpg
  Mange opplever fuktproblemer i kjellere og kjellerleiligheter. I mange tilfelle er det nesten umulig å oppbevare klær, møbler eller annet ømtålig utstyr på grunn av fuktighet og muggdannelser.

  Årsaken er ofte at den relative fuktigheten i kjelleren overstiger 70 %, eller at  man på grunn av for dårlig isolasjon har kuldeflater, og at fuktigheten derfor kondenserer på eller i veggen.

  For høy fuktighet oppstår gjerne når det er varmt. Varm luft inneholder mye vann. Lufter man denne luften inn vil den imidlertid ha en lav relativ fuktighet. Når luften kjøles ned vil den relative fuktigheten stige vesentlig. Når det er kaldt oppstår kuldebroer og/eller kalde flater som medfører kondensering.

  I begge tilfeller oppstår mugg- og sopproblemer.

  Formann i et borettslag i Bergen uttalte følgende:

  "Helt siden innflytting har vi hatt problemer med fuktighet i bodanlegget vårt. Det har ikke vært mulig å oppbevare klær, møbler og annet ømtålig utstyr på grunn av mugg og fukt.Vi har hatt besøk av ulike eksperter, og det er installert ventilasjonskanaler med isolering uten at det har fungert".

  Skepsisen var derfor stor da enda noen ”eksperter” kom med en løsning. F-techs råd var å installere en adsorpsjonsavfukter.

  Bodene er nå helt tørre.

  Som bildene viser, er hver enkelt bod bygget av treverk. F-tech vil anbefale å bygge mer åpne løsninger, med for eksempel netting. Det vil da være lettere å holde hele arealet tørt.

  ”Hvorfor har ikke noen foreslått dette før”, spør formannen i borettslaget. ”Det kunne ha spart oss for mange penger og bekymringer.”

   Les mer om luftavfuktere her...

  Varme og fuktighet gir rask soppvekst
  files/importert/Bygg_og_skade/hetland/hetland_02.jpg

  Bruk av mye varme for å tørke et bygg, enten etter vannskade eller ved byggavfukting, kan være helseskadelig. Varme og fuktighet gir grobunn for rask oppblomstring av muggsopp.

  På bildet ser vi et eksempel fra Restverdiredning hos brannvesenet i Haugesund. I mindre enn en uke har det lekket vann fra en sprekk i koblingen til enn vanntank. Vannet blir til damp i varmen, og denne fuktigheten er nok til at muggsoppen har vokst raskt og at vedovnen har fått store rustskader.
   
  Per Øyvind Skarsgård jobber i Haugesund brann- og redningsvesen. Han mener at en slik tilførsel av fuktighet i luften kan gi muggskader i løpet av et døgn.

  Dette er selvsagt en ekstrem situasjon, men det gir en tankevekker om det som skjer rundt på byggeplassene hvor det pøses på med varme. Mye allergi og andre plager kunne vært unngått ved å bruke bedre tørkemetoder.

  Les mer om tørking med adsorpsjon.

  Les mer om hvordan fukt påvirker boligen din
   
  Bli med til en bygård som er full av sopp, som følge av fukt.
   
  Byggmester Svein Haga er takstøkonom i NBT og godkjent inneklimaveileder. Les hans forklaring på hvorfor det blir fukt og muggsopp i krypkjellere.

  Fører til mange problemer. Beboerne i et borettslag i Bergen, kunne ikke oppbevare noe i kjellerbodene sine, på grunn av fukt. F-Tech løste problemet, ved å installere en avfukter.
   
  Men sammen gir varme og fukt perfekt grunnlag for rask soppvekst.
   
  ALLE BURDE GÅ NED I KJELLEREN OG LUKTE
  Les artikkelen fra DinSide. I denne artikkelen står det at god ventilasjon er viktig, altså mye lufting. Dette er feil, les artikkelen over: "Ventilering skaper fukt og muggsopp i krypkjellere"
  Les også vår Kjellerbrosjyre
  Hvorfor blir kjelleren våt?
   
  Desto varmere og finere vær vi har desto mer fuktighet er det "plass" til i luften. Varm luft kan holde på mye vann. Når denne varme luften kommer inn i kjelleren vil den treffe det kjølige klimaet og de kalde betongflatene. I kjelleren er ofte den relative fuktigheten langt over 90% en vanlig sommerdag. Muggsoppen trives og vokser godt over 70% relativ fuktighet.
   
  Ofte kan det faktisk danne seg flere liter vann på gulvet bare av kondens. Desto mer du lufter, desto mer vann blir det skilt ut på de kalde veggene og gulvet. Stryker du hånden på muren vil den kjennes fuktig.
   
   

  Velg riktig avfukter

   
  En avfukter som er basert på kjøleprinsippet, også kalt kondensavfukter (kan ofte kjøpes hos elektronikkjedene), er ikke nødvendigvis den riktige avfukteren for deg. Disse avfukterne er ikke egnet for bruk i uoppvarmede rom med betong- eller murvegger, fordi effekten faller dramatisk når temperaturen kommer under 15oC.
   
  En F-Dry rotoravfukter derimot, bruker adsorpsjonsprinsippet, og fjerner fuktighet selv ved minusgrader. 
   
  En liten avfukter kan beskytte en ganske stor kjeller:
  Opp til ca 80 m2: Rotoravfukter F-DRY200
   
   
  Opp til ca 130 m2: Rotoravfukter F-DRY300
  Opp til ca 200 m2: Rotoravfukter F-DRY CR400B
   

  Med eller uten innebygget styring?

   
  En F-DRY rotoravfukter med innebygget hygrostat, passer fint til beskytte en kjeller som er ganske åpen, uten for mye inndeling i rom.
   
   
  En F-DRY rotoravfukter med løs hygrostat, passer fint hvis for eksempel avfukteren skal stå i et rom, mens luften skal fordeles til flere rom. Hygrostaten (fuktføleren) kan da plasseres i et av rommene som skal beskyttes. 
   

  Ta vare på verdiene! Kontakt oss på e-post eller telefon så hjelper vi til med beregninger og utarbeidelse av en god løsning.
   
  Mål gjerne opp kjelleren og finn ut hvilken type grunnmur det er brukt i ditt hus, slik at vi kan finne den optimale løsningen.Du kan også sjekke om det er ventiler eller lignende i kjelleren fra før.
   
   
  Telefon:  41 49 27 00 
   
  Vi gir deg rask tilbakemelding!
   

  Funksjonsprinsipp for F-DRY rotoravfuktere

   
  Adsorpsjonsrotoren har en stor overflate med silicagel, som ”fanger” vannmolekylene fra luften, når de passerer gjennom. Den roterer omtrent 8 ganger i minuttet.
   
  Prosessluften ledes gjennom tørkedelen av rotoren, ved hjelp av en vifte, og forlater avfukteren som tørr luft. Vannet fra prosessluften er nå absorbert i rotoren, og fjernes med regenereringsluften, som holder en temperatur på 120-140oC,og ledes gjennom regenereringsdelen av rotoren. Den høye temperaturen får vannet i rotoren til å fordampe. Den fuktige luften blir fraktet ut av avfukteren og videre ut av huset, via et kanalsystem, for eksempel en 80 mm fleksibel slange.

  F-Dry 200 og F-Dry 300 adsorpsjonsavfuktere virker helt ned i -35oC.

  Avfukterne er ideelle etter vannskader fordi de produserer ekstremt tørr luft, som berger både isolasjon og andre materialer, slik at man kan unngå å rive opp gulv og vegger.

  Alle adsorpsjonsavfukterene kan leveres med enten ”timer” eller hygrostat for kontrollert avfukting. I tillegg leveres slanger for utlufting av våtluft og distribusjon av tørrluft. Utluftingsslangen har spjeld for struping av utluftingen, slik at man kan justere temperaturen i viften som maksimerer kapasiteten, uten å måtte tilføre mer energi.

  Adsorpsjonsavfuktere kan leveres i kombinasjon med bl.a. høytrykksvifte eller kondensavfukter til spesielle tørkebehov, samt diverse kanalsett til spredning av tørrluft.

  En adsorpsjonsavfukter fungerer ved lavere temperaturer enn enn kondensavfukter. I tillegg bruker adsorpsjonsavfukteren vesentlig mindre energi per fjernet vannmengde, straks man er under 20oC.
   
   
   

  Tekniske data

   

  Type

   

  F-DRY 200

  F-DRY 300

  Avfuktingskapasitet per døgn

  i kg ved 20°/60%

  18,7

  25,7

  Liter kilowatt-timer

  i L / kWh

  1,13

  1,05

  Kilowattstunde pro Liter

  in kWH / l

  0,89

  0,97

  Arbeidsområde

  °C / % r.F.

  -10°C 35°C

  -10°C 35°C

  Prosessluftmengde

  m3/h

  210

  300

  Våtluftmengde

  m3/h

  110

  110

  Kilowatt teller

   

  ja

  ja

  Innbygget hygrostat

   

  ja

  ja

  Spenning

  V/Hz

  230/1~/50/60

  230/1~/50/60

  Lyd til omgivelse 3 meter avstand

  dB(A)

  48

  57

  Maks energiforbruk

  Watt

  694

  1040

  Mål H/B/D

  mm

  285/290/395

  370/335/430

  Plassering

   

  Gummibein

  Gummibein

  Vekt

  kg

  14

  18

  Made in Germany

   

  ja

  ja

   
   

  Installasjon

   

  Det er ikke vanskelig å installere en avfukter fra F-Tech. Finn et sted med en utluftingsventil og monter opp en hylle i høyde med ventilen. Plasser deretter avfukteren på hyllen, før en Ø80 kanal ut gjennom ventilen, og koble til strøm (jordet stikk). Start avfukteren, og tørkingen er i gang (avfuktere med innbygget automatikk og fuktstyring).

  Still hygrostaten på 50% for full beskyttelse av sykler, verktøy, klær og lignende.

  Skal du kun beskytte mot muggsopp, kan hygrostaten settes til 60%.
   
  Vi har også forhandlere som kan installere avfuktingsanlegg for deg. Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg videre.
   
   
  Hvorfor blir hytten fuktig?
  Når det er varmt og fint vær, er det "plass til" mer fuktighet i luften. Varm luft kan holde på mye vann, og når den varme luften kommer inn i hytten og treffer det kjølige klimaet og de kalde veggflatene, kondenserer den. Det vil si at fuktigheten i luften blir til vann. 
   
   
  En vanlig sommerdag  kan den relative fuktigheten i luften ute være på over 90 prosent. Inne er det lavere temperatur, gardinene er trukket for og alle ventiler er åpne, så fuktigheten som kommer inn med luften kondenserer. Jo mer man lufter, jo mer vann blir skilt ut på kalde vegger og gulv.
   
  Muggsopp trives godt, og vokser fort, når den relative luftfuktigheten er over 70 prosent. Begrepet hyttelukt er egentlig bare et begrep for lukten av muggvekst.
   
  I de fleste hytter, både på fjellet og ved skjøen, er det store temperatursvingninger. Dette påvirker inneklimaet.
  Vi selger mange avfuktere til hytter. Spesielt til byggmestre, mennesker i takstbransjen og muggsaneringsfirmaer, som har hytteoppdrag eller selv eier hytte.
   
  Det handler om å ta vare på hytten på lik linje med andre verdier vi har, men ikke bruker så ofte.
  Hvorfor blir kjelleren fuktig?

  - Ventilasjon virker ikke...
  - Å grave opp og drenere hjelper heller ikke mot høy fuktighet og kondens...
   
  Grunnen til at det blir fuktig i kjelleren er enkel fysikk. Dette kan vi vise i et Mollier-diagram, men i stedet har laget en liten film som viser sammenhengen mellom utetemperatur og hva som skjer på kalde flater og i kjølig luft.
  Det vi ser er at det skal ikke bli så veldig varmt ute før både muggsopp, mit etc. får gode vekstvilkår.  
    
  Hvorfor blir det fuktig i kjelleren:
   
   
  Har du spørsmål om produktet?